Ανάπτυξη και ανεργία οι προτεραιότητες της δεύτερης θητείας Ομπάμα

H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν την προτεραιότητα του Μπάρακ Ομπάμ για τη δεύτερη τετραετία του, όπως δήλωσε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε ακόμα για τη μεσαία τάξη, ισχυριζόμενος ότι θα πρέπει να επιβληθούν περισσότεροι φόροι σε αμερικανούς πολίτες που διαθέτουν υψηλό εισόδημα.

Ισχυρίστηκε παράλληλα πως οι φόροι θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν για εισοδήματα έως και 250.000 δολάρια ετησίως, ωστόσο δήλωσε πως είναι κάθετα αντίθετος σε μειώσεις φόρων για υψηλότερα εισοδήματα.

«Δεν θα πρέπει να κρατάμε σε κατάσταση ομηρίας τη μεσαία τάξη και ταυτόχρονα να συζητάμε για μειώσεις στους φόρους των πλουσίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

Τόνισε ότι η ξεκάθαρη νίκη του αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση προς την οποία να κινηθεί στον τομέα της φορολογικής πολιτικής. «Οι εύποροι πρέπει να καταβάλουν το τίμημα που τους αναλογεί. Η οικονομία δεν αντέχει την χρονική επέκταση της επιβολής χαμηλότερων φόρων για τους εύπορους», τόνισε ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι για το 98% των Αμερικανών η φορολογία δεν θα αυξηθεί.

Στην ομιλία του απεύθυνε ακόμα κάλεσμα προς τους Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να συνεργασθούν μαζί του με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μέσης τάξης.

Επίσης, δήλωσε ότι το σκάνδαλο Πετρέους, δεν είχε επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ απέφυγε να σχολιάσεις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Παράλληλα, εξήρε την προσφορά του στρατηγού Πετρέους στην Αμερική τονίζοντας τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του. «Είμαστε πιο ασφαλείς ως χώρα λόγω του στρατηγού Πετρέους».
Πηγή: Με πληροφορίες από BBC, Καθημερινή