Θετική η υποδοχή της νίκης Ομπάμα από την Ευρώπη

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις της Ευρώπης στη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Πολύ χαρούμενος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέσω μηνύματος στο Twitter.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του γιατί είναι λιγότερο απορροφημένος με τα εθνικά θέματα.

«Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου Μπαράκ Ομπάμα» έγραψε στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών.

Την ελπίδα να δοθεί νέα ώθηση στην υπόθεση του αφοπλισμού μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο Ντι Ρούπο συνεχάρη τον Ομπάμα για τη νίκη του την οποία χαρακτήρισε ως ένα «ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου».

Έχουμε τη χαρά να στείλουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε κοινή ανακοίνωσή του με τον Χέρμαν βαν Ρομπέι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός συνεταίρος «κλειδί» για την Ευρώπη και σημείωσε ότι αναμένει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών για την ενδυνάμωση των διμερών δεσμών και την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων.

Εκτός Ευρώπης, τον κ. Ομπάμα συνεχάρη ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ, επικρίνοντας μέσα ενημέρωσης, τα οποία προέβλεπαν όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών εξαιτίας της συμπάθειας που εξέφρασε στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πηγή: skai.gr