Τουρκία: Συγκρούσεις κεμαλικών-αστυνομίας την Ημέρα της Δημοκρατίας

Χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν στην Άγκυρα σήμερα, 29 Οκτωβρίου, γιορτάζοντας την 89η επέτειο ίδρυσης του κοσμικού τουρκικού κράτους το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Ημέρα της Δημοκρατίας), παρά το γεγονός ότι οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν κηρύξει τη διαδήλωση παράνομη, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Κρατώντας τουρκικές σημαίες
και αφίσες του Ατατούρκ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Τουρκία είναι κοσμική και θα παραμείνει κοσμική» και «Είμαστε οι πολεμιστές του Μουσταφά Κεμάλ», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην παλιά πόλη της Άγκυρας, κοντά στο κτίριο όπου στεγάστηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας. Στη συνέχεια, το πλήθος κατευθύνθηκε προς το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ.

Η Αστυνομία προσπάθησε να σκορπίσει τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αντλίες νερού, στη συνέχεια όμως οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν, και οι διαμαρτυρόμενοι συνέχισαν την πορεία τους προς το μαυσωλείο του ιδρυτή του τουρκικού κράτους.

Στην πορεία συμμετείχαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης του τουρκικού κράτους, ιστορικά μία από τις σημαντικότερες γιορτές στη γειτονική χώρα, έχουν κατά τα τελευταία χρόνια μετατραπεί σε σύμβολο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κοσμικών και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία οι κεμαλιστές κατηγορούν πως προσπαθεί να εξισλαμίσει τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την κοσμική ταυτότητα του κράτους.
Πηγή: skai.gr