Εορταστικές εκδηλώσεις με διαφορετικά επεισόδια στην Αλβανία

Ο 95-χρονος Γεώργιος Αναστασιόπουλος, πολεμιστής στο έπος του 40’, έκλεψε την παράσταση στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Αλβανία. Μέσα στα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων κατάθεσε αυτοπροσώπως στεφάνι στη μνήμη των συναγωνιστών του, στο μνημείο του στρατιωτικού νεκροταφείου των πεσόντων του έπους των 40’, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτι νομού Αργυροκάστρου. Ο σπάνιος επιζών του έπους του 40’ ήρθε στο Βουλιαράτι, όπου 72 χρόνια πριν, πολέμησε, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στο εδώ νοσοκομείο του ελληνικού στρατού.

Στο Βουλιαράτι, όπως κάθε χρόνο, διεξήχθησαν οι επίσημες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων συγγενών και φίλων των πεσόντων του έπους του 40΄ από την Ελλάδα, μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, τοπικών αρχών από την ελληνική μειονότητα και την Αλβανία, εκπρόσωποι από ελληνικά κόμματα και από οργανώσεις και κόμματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μετά την θεία λειτουργία, μέσα σε ιδιαίτερη κακοκαιρία, έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του 40΄. Για πρώτη φορά κατάθεσαν στεφάνια και βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ» στο μέτωπο της Αλβανίας άρχισαν σήμερα με μικροεπεισόδια. Στο δρόμο προς την Κλεισούρα, Πρεμετής όπου βρίσκεται το νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40, το δεύτερο επίσημα αναγνωρισμένο από το αλβανικό κράτος, μετά εκείνου του Βουλιαρατιού, μερικές δεκάδες Αλβανοί εθνικιστές πετροβόλησαν τα ελληνικά διερχόμενα λεωφορεία με συγγενείς και φίλους των πεσόντων του Έπους, καθώς και αυτοκίνητα επισήμων, φωνάζοντας επίσης ανθελληνικά συνθήματα, όπως «η Τσαμουριά είναι αλβανική».

Δεν γλίτωσε από τον πετροβολισμό ούτε το αυτοκίνητο του πρέσβη της Ελλάδας, στο οποίο επέβαινε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Σούρλας. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η όλη τελετή που ακολούθησε, έγινε κάτω από τις φωνές και τα εθνικιστικά συνθήματα των Αλβανών εθνικιστών που ανήκουν στην οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» και στο Κόμμα των τσάμιδων PDIU.

Εκδηλώσεις για το ΌΧΙ , οργάνωσε χθες στην Κορυτσά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά.
Παρόμοιες εκδηλώσεις οργανώθηκαν στους Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Τίρανα και αλλού.
Στη Χιμάρα, μαζί με το ΟΧΙ γιορτάστηκαν τα 100-χρονα από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο