Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Λίβανο στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση

Τη συνδρομή τους στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στο Λίβανο δίνουν οι ΗΠΑ.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους ο επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Γουισάμ αλ Χάσαν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, η υπουργός Χίλαρι Κλίντον συμφώνησε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νιτζάμπ Μικάτι, ότι η χώρα της θα παράσχει βοήθεια.

Η κα. Κλίντον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον λιβανέζο πρωθυπουργό μετά τη κηδεία του αλ Χασάν, η οποία συνοδεύτηκε από ένταση και συγκρούσεις.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος, η κα. Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν τη δέσμευσή τους για την σταθερότητα, την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια του Λιβάνου και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό αυτή την «ευαίσθητη στιγμή» οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι θα επικρατήσει η ηρεμία και ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Μετά την κηδεία, στο κέντρο της Βηρυτού, οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, ζητώντας την παραίτησή του.

Η αστυνομία έριξε προειδοποιητικές βολές και χημικά.

Ο αλ Χασάν ήταν επικεφαλής της έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, η οποία ενέπλεκε στη δολοφονία τη Δαμασκό. Επίσης, πρόσφατα είχε συντονίσει τη σύλληψη ενός πρώην υπουργού, τον οποίο κατηγορούσαν για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο, υπό συριακή «αιγίδα».

Ο αλ Χασάν κηδεύτηκε δίπλα στον Ραφίκ Χαρίρι.
Πηγή: skai.gr