Reuters: Απελευθέρωση ελληνικού πλοίου από πειρατές με λύτρα 5,7 εκ. δολάρια

Στην απελευθέρωση ενός μεταφορικού πλοίου ελληνικών συμφερόντων, το οποίο κρατούσαν επί περισσότερους από οκτώ μήνες, προχώρησαν σομαλοί πειρατές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ναυτικών της Κένυα, Άντριου Μγανγκούρα.

«Το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο Free Goddess με σημαία Λιβερίας είναι πλέον ελεύθερο και κατευθύνεται προς το Σαλαλάχ [του] Ομάν για [...] καύσιμα, φρέσκο νερό και αλλαγή πληρώματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μγανγκούρα στο πρακτορείο Reuters.

Το Free Goddess είχε πλήρωμα 21 φιλιππινέζους ναυτικούς.

Για την απελευθέρωση του σκάφους καταβλήθηκαν λύτρα 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκάλυψε στο διεθνές πρακτορείο ένας πειρατής ονόματι Μοχάμεντ. Σύμφωνα με τον κ. Μγανγκούρα, τα λύτρα ρίφθηκαν στο κατάστρωμα του σκάφους από αέρος στις 10 Οκτωβρίου.

Το ακριβές ποσό των λύτρων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Παρά τις γενικά επιτυχημένες προσπάθειες της διεθνούς ναυτικής δύναμης που περιπολεί τη νερά που συνδέουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό, η πειρατεία παραμένει μία από τις μάστιγες της ναυσιπλοΐας στα ανοιχτά της Αφρικής.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν καταγραφεί 69 επιθέσεις που αποδίδονται σε σομαλούς πειρατές, έναντι 163 που είχαν λάβει χώρα το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Πηγή: skai.gr