Πούτιν: Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ακόμα το NATO – πιθανά αντίμετρα

Ακατανόητη θεωρεί την συνεχιζόμενη ύπαρξη του NATO ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες αφότου η Ισπανία ήρθε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να φιλοξενήσει αμερικάνικά αντιτορπιλικά που θα αποτελέσουν μέρος της περίφημης αντιπυραυλικής ασπίδας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Είναι ακατανόητο γιατί υπάρχουν ακόμα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σημειώνοντας πως το NATO είναι ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου και ότι θα έπρεπε να μεταμορφωθεί σε μία πολιτική οργάνωση.

Επιπλέον, ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε για πολλοστή φορά τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου με την πρόθεση της Συμμαχίας να εγκαθιδρύσει την πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων θα εγκατασταθεί σε χώρες που βρίσκονταν παλαιότερα στη σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν επανέλάβε την ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά την εξάπλωση του NATO και την απειλή που εγείρει η τοποθέτηση της Συμμαχικής ασπίδας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Το να μιλάς είναι ένα πράγμα, αλλά η ανάπτυξη κάποιων επιθετικών συστημάτων ή αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορά μας είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Αυτό θέτει πραγματικές απειλές για το έδαφός μας. Δεν χρειάζεται να πως ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χτίσουμε την αμυντική μας πολιτική ανάλογα προκειμένου να εξουδετερώσουμε αυτές τις απειλές».

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ ως προσπάθεια υποβάθμισης των δυνατοτήτων αποτροπής που διαθέτει, φοβούμενη ότι θα μπορεί να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους έως το 2018. Ως απάντηση, το Κρεμλίνο αναπτύσσει και δοκιμάζει νέους διηπειρωτικούς πυραύλους που θα μπορούν να υπερβούν την ασπίδα.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι τα πυραυλικά αντίμετρα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, και δεν αφορούν τη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr