Η Ισπανία εντάσσεται στην αντιπυραυλική ασπίδα του NATO

Στην αντιπυραυλική ασπίδα του NATO εντάσσεται η Ισπανία, καθώς η Μαδρίτη ήρθε σε συμφωνία με τη Ουάσιγκτον που επιτρέπει σε ειδικά εξοπλισμένα σκάφη του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να ελλιμενίζονται σε μία βάση που ήδη χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ισπανίας, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία, η συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα επιτρέπει σε τέσσερα αντιτορπιλικά και δύναμη περίπου 1.400 μελών να αναπτυχθεί στη βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη διατηρούν δύναμη 4.250 στρατιωτικών και 1.000 πολιτών στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκαθίδρυση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, ισχυριζόμενη ότι η πρωτοβουλία του NATO στρέφεται στην πραγματικότητα εναντίον της Μόσχας.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ ως προσπάθεια υποβάθμισης των δυνατοτήτων αποτροπής που διαθέτει, φοβούμενη ότι θα μπορεί να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους έως το 2018. Ως απάντηση, το Κρεμλίνο αναπτύσσει και δοκιμάζει νέους διηπειρωτικούς πυραύλους που θα μπορούν να υπερβούν την ασπίδα.

Η ασπίδα, η κατασκευή της οποίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί περί το 2020, θα περιλαμβάνει αναχαιτιστικές πυραυλικές μονάδες στη Ρουμανία και την Πολωνία, αμφότερες μέρος της σφαίρας επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ραντάρ στην Τουρκία και συμπληρωματικά πλωτά μέσα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι τα πυραυλικά αντίμετρα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, και δεν αφορούν τη Ρωσία.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης