Κομισιόν: Σύσταση ομάδας υψηλού επιπέδου για την αριστεία στη διδασκαλία

Τη σύσταση ομάδας υψηλού επιπέδου για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Της ομάδας θα προεδρεύει η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary McAleese.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο τριετούς εκτενούς έρευνας θα εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές και δημιουργικές λύσεις και θα διατυπώσει συστάσεις προς τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια. Θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση το 2013 και η θητεία της είναι έως το 2015.

Όπως επισημαίνει, η σύσταση της ομάδας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα κράτη μέλη.

Το ευρωπαϊκό πολυδιάστατο σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων, που θα δημοσιευτεί για πρώτη φορά το 2013, θα διευκολύνει επίσης τη σύγκριση μεταξύ πανεπιστημίων, έτσι ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να κάνουν πιο τεκμηριωμένες επιλογές για τον τόπο φοίτησης. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην Επιτροπή να παρακολουθεί την πρόοδο των πανεπιστημίων σε ένα φάσμα διαφορετικών τομέων, που θα αποτελεί τη βάση για τη νέα κατάταξη: ποιότητα διδασκαλίας και μάθησης, έρευνα, μεταφορά γνώσης, στρατηγικές διεθνούς απήχησης και ρόλος των πανεπιστημίων στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εγκρίθηκε από τους Υπουργούς στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης στις 28-29 Νοεμβρίου 2011.
Πηγή: skai.gr