Κλείσιμο

Χίλια κινεζικά σκάφη κατευθύνονται στα νησιά Σενκάκου

Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου για το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου (Ντιαόου η κινεζική ονομασία) τη Δευτέρα.

Στολίσκος από χίλια κινεζικά αλιευτικά σκάφη κατευθύνονται προς τα νησιά ώστε να καταδείξουν ότι το Πεκίνο δεν παραιτείται των δικαιωμάτων του στα νησιά αυτά που θεωρεί κινεζικά εδάφη.

Στην περιοχή των νησιών Σενκάκου έχουν συγκεντρωθεί πλοία περιφρούρησης της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Στο Τόκιο δεν αποκλείουν ότι ο κινεζικός στολίσκος μπορεί να προσπαθήσει να αποβιβάσει κινέζους πολίτες στα ακατοίκητα νησιά.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις κατά των Ιαπώνων μετά την ανακοίνωση του Τόκιο ότι θα αγοράσει από ιδιώτη τα διαφιλονικούμενα νησιά συνεχίστηκαν για έβδομη συναπτή μέρα στο Πεκίνο, ωστόσο τη Δευτέρα ήταν μικρότερες από προηγούμενες ημέρες που σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια.

Να αναστείλουν την παραγωγή τους
στην Κίνα και να κλείσουν καταστήματα αποφάσισαν από την πλευρά τους μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες, λόγω των αντιιαπωνικών διαδηλώσεων.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι προκλήσεις μεταξύ των δύο χωρών να οδηγήσουν σε σύγκρουση, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα που συναντήθηκε με τον ιάπωνα ομόλογό του στην Ιαπωνία.
Πηγή: skai.gr