Αφγανιστάν: Έξι οι νεκροί της Συμμαχίας από εσωτερικές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο

Τέσσερις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, πιθανότητα λόγω επίθεσης από μέλη της αφγανικής Αστυνομίας, φέρνοντας τον αριθμό των νεκρών που θρηνεί η νατοϊκή δύναμη στους έξι για το Σαββατοκύριακο.

Οι τέσσερις στρατιώτες βρέθηκαν νεκροί στην επαρχία Ζαμπόλ από μία περίπολο που στάλθηκε από ένα κοντινό σημείο ελέγχου. Ακόμα δύο συνάδελφοί τους βρέθηκαν τραυματισμένοι και νοσηλεύονται, χωρίς να είναι γνωστή η κατάστασή τους.

Οι εθνικότητα των θυμάτων δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο στη Ζαμπόλ επιχειρούν πρωτίστως στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι στρατιώτες της Συμμαχίας χτυπήθηκαν ενώ επάνδρωναν ένα παρατηρητήριο μαζί με έξι αφγανούς αστυνομικούς. Ένας από τους αστυνομικούς βρέθηκε νεκρός ενώ οι υπόλοιποι πέντε συνάδελφοί του έχουν εξαφανιστεί.

Η σημερινή επίθεση έρχεται μία ημέρα αφότου δύο βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός αφγανού αστυνομικού καθώς επέστρεφαν από περιπολία στην νότια επαρχία Χελμάντ.

Τουλάχιστον 51 στρατιώτες
της διεθνούς Συμμαχίας έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν το 2012 λόγω επιθέσεων «εκ των έσω» από αφγανούς ένστολους. Οι εσωτερικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει ένα βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Συμμαχίας και των αφγανών συμμάχων τους.

Δεδομένου ότι οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014, αφήνοντας τα τοπικά σώματα ασφαλείας να αντιμετωπίσουν δίχως υποστήριξη τους αναζωογονημένους Ταλιμπάν, το χάσμα μεταξύ της νατοϊκής δύναμης και της Καμπούλ έπειτα από σχεδόν 11 χρόνια πολέμου φαντάζει πιο ανησυχητικό παρά ποτέ.
Πηγή: skai.gr