Κλείσιμο

Βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Ιαπωνίας-Κίνας

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει συμφωνήσει στην αγορά τριών ιδιωτικών νησιών στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σε μία κίνηση που πιθανότατα θα κλιμακώσει την σύγκρουση του Τόκιο με την Κίνα, η οποία επίσης διεκδικεί κυριότητα του επίμαχου νησιωτικού συμπλέγματος.

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει τρία από τα πέντε νησιά του συμπλέγματος, που αποκαλούνται Σενσάκου στα ιαπωνικά και Ντιαόου στα κινέζικα, από την ιδιοκτήτρια οικογένεια Κουριχάρα, έναντι του ποσού των 26 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρουν το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο και οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες Γιομιούρι και Ασάχι, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Παρά ταύτα, η Κίνα δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του συμπλέγματος από την οικογένεια Κουριχάρα, επομένως η αγορά των νησιών δεν θα αλλάξει τις διεκδικήσεις.

Σημειώνεται πως τα νησιά Σενσάκου/Ντιαόου αποτελούν σημείο έντονης και χρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, συνιστώντας μέρος του σύνθετου γεωπολιτικού παζλ στη ανατολική Ασία που έχει φέρει το Πεκίνο αντιμέτωπο με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στην Ανατολική.

Οι τριβές, που εντείνονται υπό το δέλεαρ του τεράστιου υποθαλάσσιου πλούτου (μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και αλιεία) στην περιοχή, έχουν εμπλέξει και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα, αποτελώντας κίνητρο για τη «Στροφή προς την Ασία», τη μεγάλη πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προκληθεί εξελίξεις και στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει πρόσφατα τη διαμόρφωση της Μάχης Αέρος-Θαλάσσης (Air-Sea Battle), ενός νέου δόγματος συνεργασίας και βαθμιαίας ενοποίησης Ναυτικού και Αεροπορίας για βελτιωμένο αεροναυτικό και ψηφιακό πόλεμο.

Η κρίση για τα Σενσάκου/Ντιαόου αναζωπυρώθηκε το 2010, όταν ένα κινεζικό αλιευτικό πλοίο εμβόλισε σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής στα ανοιχτά των νησιών, και επανήλθε στο προσκήνιο τον Απρίλιο, όταν ο εθνικιστής κυβερνήτης της πρωτεύουσας Τόκιο πρότεινε την αγορά των νησιών από την κυβέρνηση της πόλης, προκειμένου να αποφευχθεί η αγορά τους από τρίτους. Επιπλέον, στα μέσα Αυγούστου, ιάπωνες ακτιβιστές, συνοδευόμενοι από βουλευτές, αποβιβάστηκαν στα νησιά και ύψωσαν την ιαπωνική σημαία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εάν η ιαπωνική κυβέρνηση όντως εξετάζει την αγορά των νησιών δεν αποκλείεται να ενεργεί «πυροσβεστικά», σκοπεύοντας να αποτρέψει την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του κυβερνήτη.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης