Αφγανιστάν: Διακοπή εκπαίδευσης αστυνομικών λόγω «εσωτερικών» επιθέσεων

Στη διακοπή της εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων μελών της Αφγανικής Τοπικής Αστυνομίας (ALP) προχωρούν τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο της εντυπωσιακής αύξησης επιθέσεων «εκ των έσω», που έχουν πληγώσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αφγανικών και των συμμαχικών δυνάμεων.

Η διακοπή της εκπαίδευσης των 1.000 νεοσυλλέκτων θα διαρκέσει έως ότου να ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση των 16.000 ανδρών που ήδη υπηρετούν στην Τοπική Αστυνομία.

Η ALP είναι μία ένοπλη πολιτοφυλακή που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με σκοπό να δρα σε απομακρυσμένους οικισμούς, όπου η τακτική αστυνομία δεν έχει πραγματική παρουσία. Ωστόσο, η ALP έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για ενδημική διαφθορά και καταχρήσεις. Παράλληλα, άνδρες της πολιτοφυλακής είναι υπαίτιοι για πολλές από τις επιθέσεις κατά συμμαχικών στρατιωτών τους τελευταίους μήνες.

Εντός του 2012, τουλάχιστον 45 στρατιώτες της συμμαχικής δύναμης ISAF έχουν σκοτωθεί λόγω τέτοιων «εσωτερικών» επιθέσεων. Σε ετήσια βάση, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από τέτοιες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.
Πηγή: skai.gr