ΟΗΕ: Σοκ από σφαγή εκατοντάδων αμάχων στη Συρία – Ολάντ: Κάλεσμα για νεά κυβέρνηση

Συγκλονισμένος δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για τη σφαγή τουλάχιστον 320 αμάχων κατά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Νταραΐα στα περίχωρα της Δαμασκού, με τον εκπρόσωπο του κ. Μπαν να αποκαλεί τη σφαγή «ένα φρικτό και κτηνώδες έγκλημα» και να καλεί για άμεση διερεύνηση του περιστατικού.

Οι άοπλοι παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πολύπαθη χώρα, και επομένως δεν μπορούν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Τα αίτια της σφαγής και ο αριθμός των θυμάτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο ο οικισμός Νταραΐα πολιορκούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με τη συμμετοχή πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων.

Τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν σε υπόγεια καταφύγια κατοικιών, όπου πιθανότατα κρύβονταν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ενώ αντικυβερνητικοί ακτιβιστές αναφέρουν ότι πολλά από τα θύματα έμοιαζαν να έχουν εκτελεστεί. Οι επίμαχες πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε σήμερα τη διαιρεμένη συριακή αντιπολίτευση να δημιουργήσει μία προσωρινή κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας τους αντικαθεστωτικούς πως το Παρίσι πρόκειται να την αναγνωρίσει.

«Η Γαλλία ζητά από την συριακή αντιπολίτευση να δημιουργήσει μία προσωρινή κυβέρνηση, συμμετοχική και αντιπροσωπευτική, που να μπορεί να γίνει ο νόμιμος αντιπρόσωπος της νέας Συρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ. Η Γαλλία θα αναγνωρίσει την προσωρινή κυβέρνηση μόλις αυτή δημιουργηθεί».
Πηγή: skai.gr