Η λιτότητα δυσχεραίνει την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Ισπανία

Τα μέτρα λιτότητας επιβαρύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες της πυροσβεστικής στην Ισπανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές έχουν κάψει συνολικά 140,000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Garajonay στα Κανάρια Νησιά και του Εθνικού Πάρκου Cabaneros στην Κεντρική Ισπανία. «Αυτό σημαίνει σημαντική απώλεια δασών, βιοποικιλότητας και σε πολλές περιπτώσεις συνέπειες στην τοπική οικονομία που βασίζεται σε προϊόντα που παράγονται από τα δάση», είπε η Maria Melero de Blas από την WWF στη Μαδρίτη.

Η ισπανίδα τόνισε ότι παράλληλα με την έλλειψη προσωπικού πυροσβεστών, η έλλειψη συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης έχει ενισχύσει την απειλή των πυρκαγιών. «Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό στη μάχη κατά των πυρκαγιών δεν αποτελούν τη μόνη αιτία τους», είπε.

«Η φτωχή διαχείριση
των δασών και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ περιφερειακών και κυβερνητικών πολιτικών για τα δάση τα τελευταία χρόνια έχουν επιδράσει στον κίνδυνο πυρκαγιών», είπε στην EurActiv. «Παρόλο που το ισπανικό σύνταγμα απαιτεί σχέδιο διαχείρισης των δασών, μόλις το 13% αυτών το έχουν. Το ίδιο συμβαίνει και στις προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Μόλις το 9% των περιοχών Natura 2000 έχουν σχέδιο διαχείρισης».
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr