Δεκάδες νεκροί στη Δαμασκό – διάχυση της κρίσης στο Λίβανο

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δαμασκό την Τετάρτη, 22 Αυγούστου, καθώς οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ βομβάρδισαν με οβίδες τις νότιες περιοχές της συριακής πρωτεύουσας.

Πηγές του πρακτορείου Reuters κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 θύματα, ενώ σύμφωνα με το Associated Press ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 31. Οι επίμαχες πληροφορίες προέρχονται από ακτιβιστές και δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι, ανάμεσά τους 171 άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τρίτη στην πολύπαθη χώρα, κυρίως στη περιοχή της Δαμασκού, του Χαλεπίου και της νότιας πόλης Ντεράα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης, πριν από 17 μήνες,. Η καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου κάνει λόγο για περισσότερους από 23.000 νεκρούς.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διάχυση της συριακής κρίσης στο γειτονικό Λίβανο, όπου μαίνονται για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι οδομαχίες μεταξύ Σουνιτών και Αλαβιτών κατοίκων της Τρίπολης.

Οι Σουνίτες αποτελούν την πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού και τον κορμό των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Αντίθετα, η οικογένεια Άσαντ και τα περισσότερα μέλη του συριακού καθεστώτος προέρχονται από την Αλαβίτικη μειονότητα, μία σέκτα του Σιιτικού Ισλάμ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ Σουνιτών που κατοικούν στην συνοικία Μπαμπ αλ-Ταμπανέχ και Αλαβιτών που κατοικούν στη γειτονική συνοικία Τζαμπέλ Μοχσέν.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος