Όρεν: Το Ισραήλ διατεθειμένο να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν

Το Ισραήλ θα ήταν διατεθειμένο να εξαπολύσει επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ακόμα κι αν αυτή η κίνηση απλώς καθυστερούσε την πιθανή ανάπτυξη ενός ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου για λίγα χρόνια, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του πρακτορείου Bloomberg ο ισραηλινός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάικλ Όρεν.

«Ένα, δύο, τρία, τέσσερα χρόνια είναι πολύς χρόνος στη Μέση Ανατολή [...] στη γειτονία μας αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Όρεν, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο είναι υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ». «Δεν το λέμε μονάχα εμείς, το λένε και οι [ιρανοί] επίσης. Το επιβεβαιώνουν».

»Έχουμε έρθει σε μία πολύ κρίσιμη καμπή όπου σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν», συνέχισε ο ισραηλινός πρεσβευτής στη Ουάσιγκτον.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ενδεχόμενο διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος, ο κ. Όρεν αποσαφήνισε πως «η διπλωματία δεν έχει πετύχει», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «οι ιρανοί δεν επιδεικνύουν σημάδια ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις» για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματός τους.

Επιπλέον, δεδομένου του ότι οι πληροφορίες του Τελ Αβίβ υποδεικνύουν ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, δεν εκλαμβάνει σοβαρά την απειλή στρατιωτικής επέμβασης κατά της Τεχεράνης, η μοναδική επιθυμητή διπλωματική εξέλιξη για το εβραϊκό κράτος θα ήταν η επιβολή «πραγματικά βαριών κυρώσεων» και η δημιουργία μίας «αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής».

Τα σχόλια του κ. Όρεν έρχονται ως απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκαν κατά μίας μονομερούς ισραηλινής στρατιωτικής πρωτοβουλίας κατά του Ιράν.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, το παράθυρο είναι ακόμα ανοιχτό για να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε προς μία διπλωματική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λέον Πανέτα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, 14 Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποιώντας πως, κατόπιν εξέτασης του ισραηλινού οπλοστασίου, το Τελ Αβίβ «θα μπορούσε [μονάχα] να καθυστερήσει αλλά όχι να καταστρέψει τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν».

Ωστόσο, οι αμερικανικές προειδοποιήσεις δεν κάμπτουν την ισραηλινή αποφασιστικότητα.

«Δεν λεω ότι συμφωνούμε ή διαφωνούμε [με τις αμερικανικές εκτιμήσεις]. Αυτό που λεω είναι – με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας – [η δυνατότητα καθυστέρησης και όχι καταστροφής] δεν αποτελεί επιχείρημα κατά [της επέμβασης]», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Όρεν. Άλλωστε, «στο παρελθόν έχουμε επιχειρήσει με την υπόθεση ότι μπορούμε μονάχα να κερδίσουμε μία καθυστέρηση».
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος