Κλείσιμο

Συρία: Αυξάνεται η βοήθεια Βρετανίας και ΗΠΑ προς αντάρτες – στην Τουρκία η Χ. Κλίντον

Βοήθεια επιπλέον 6,35 εκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να στείλει η Βρετανία στους σύρους αντικαθεστωτικούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα, 10 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουίλιαμ Χέιγκ.

«[Ο συριακός λαός] βρίσκεται στο έλεος ενός καθεστώτος που καταδιώκει τους αντιπάλους του», δήλωσε ο κ. Χέιγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας πως η παροχή επιπλέον βοήθειας είναι «το σωστό πράγμα να κάνουμε» και προειδοποιώντας ότι οι σύροι πολίτες χρειάζονται «επειγόντως βοήθεια» καθώς «δεν μπορούν να περιμένουν επ’ αόριστον».

Τα 6,35 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν «επιπρόσθετα σε και ξεχωριστά από την ανθρωπιστική μας βοήθεια», κατέληξε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η βρετανική βοήθεια θα τροφοδοτήσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με μη πολεμικό υλικό, εστιάζοντας κυρίως σε μέσα τηλεπικοινωνιών, όπως ασυρμάτους και δορυφορικά τηλέφωνα, αλλά και φορητές ενεργειακές γεννήτριες. Παρά ταύτα, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βρετανία δεν πρόκειται να παράσχει όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε σήμερα, 10 Αυγούστου, νέες κυρώσεις σε βάρος της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ λόγω της υποστήριξης που παρέχει στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι κυρώσεις «παγώνουν» όποια περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ βρίσκονται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και απαγορεύουν σε πολίτες και εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών να συναλλάσσονται μαζί τους.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η λιβανική οργάνωση εξακολουθεί να παρέχει εκπαίδευση, συμβουλές και βοήθεια επιμελητείας στην συριακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Συρίας, Sytrol, κατηγορώντας την ότι έχει συναλλαγές με το Ιράν.

«Αυτό το είδος εμπορίου επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ παρέχει στη συριακή κυβέρνηση τα μέσα για να καταπιέζει τον ίσιο το λαό της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πάτρικ Βέντρελ.

Στην Τουρκία η Χίλαρι Κλίντον

Οι νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν καθώς η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη όπου κατά το Σαββατοκύριακο θα έχει διαβουλεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση και εκπροσώπους των σύρων αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που επικαλείται ως πηγές υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους που συνταξιδεύουν με την κ. Κλίντον, στόχος των συζητήσεων είναι η διαμόρφωση μίας «κοινής επιχειρησιακής γραμμής» όσον αφορά τη σταδιακή μετάβαση της Συρίας στη δημοκρατία.

Επιπλέον, η κ. Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει την παροχή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους σύρους αντικυβερνητικούς. Το ποσό αυτό θα αυξήσει τη συνολική δαπάνη των Ηνωμένων Πολιτειών από την έναρξη της κρίσης, πριν από 17 μήνες, σε 82 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος