Κλείσιμο

«Λύπη, ντροπή και απογοήτευση» από τη G4S για το Ολυμπιακό φιάσκο

Καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής G4S δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την αδυναμία της εταιρείας να καλύψει τις υποχρεώσεις της ως προς την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 3 Ιουλίου.

Ο Νικ Μπακλς είπε ότι η πρόκληση εύρεσης και εκπαίδευσης 10.000 ενδιαφερομένων να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας στους Αγώνες του Λονδίνου αποδείχθηκε υπερβολικά μεγάλη για τη G4S. Δήλωσε ότι αισθάνεται βαθιά λύπη, ντροπή και απογοήτευση, αποδεχόμενος το σχόλιο Βρετανού βουλευτή ότι η υπόθεση εξελίχθηκε σε «εξευτελιστικό μπάχαλο» για την εταιρεία.

Ο κ. Μπακλς δήλωσε ότι τώρα μετανιώνει για την υπογραφή ανανεωμένου συμβολαίου με την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων τον περασμένο Δεκέμβριο, που αύξανε κατά πολύ τον αριθμό του προσωπικού ασφαλείας που δεσμευόταν να παράσχει η G4S.

Άλλο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας επικρίθηκε από τους βουλευτές για τη δήλωσή του πριν από δέκα ημέρες ότι η G4S θα ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας όχι μόνο των Αγώνων του Λονδίνου, αλλά ακόμα και δεύτερης ταυτόχρονης Ολυμπιακής διοργάνωσης, ακόμα και αν διεξαγόταν στην Αυστραλία.

Ο Νικ Μπακλς δήλωσε ότι δεν παραιτείται από την ηγεσία της εταιρείας καθώς τώρα πρέπει να εκπληρώσει τουλάχιστον ένα τμήμα του συμβολαίου ασφαλείας που έχει υπογραφεί και αποκάλυψε ότι η αξία της μετοχής της G4S έχει υποχωρήσει κατά 15% τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις για τα κενά ασφαλείας συνεχίζονται. Σε ποδηλατικές εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς μόνο 30 υπάλληλοι της G4S εμφανίστηκαν για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους αντί των 300 που προβλέπεται από το σχεδιασμό. Στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν κληθεί εκτάκτως για να καλύψουν τα κενά ασφαλείας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που αναλογούν, αλλά μετά το πέρας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο