Συρία: Συνεχίζονται οι ταραχές στη χώρα - για εμφύλιο κάνει λόγο ο Ερυθρός Σταυρός

Εμφύλιος πόλεμος μακράς διαρκείας ισχυρίζεται πλέον η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πως εκτυλίσσεται στο συριακό έδαφος, χαρακτηρισμός που ενεργοποιεί αυτόματα στη χώρα τους κανόνες που προβλέπονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της περιόδου του εμφυλίου, το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει το δικαίωμα της χρήσης βίας από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να πετύχουν τους στόχους του, ωστόσο όσοι εμπλέκονται στις συγκρούσεις ενδέχεται στη συνέχεια να διωχτούν για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του η κυβέρνηση Άσαντ εξακολουθεί να αρνείται τους ισχυρισμούς ότι δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Τρεμσέχ, όπου οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι διαπράχθηκε σφαγή 200 αμάχων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντισί δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 37 μαχητές και δύο αμάχους στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του χωριού, απ΄όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, σήμερα, Κυριακή, σημειώθηκε έκρηξη σε λεωφορείου των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με ακτιβιστές, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί ακόμα πιθανές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Κάτοικοι κοντά στο σημείο της έκρηξης δηλώνουν πως το επεισόδιο πρέπει να προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, για τον οποίο κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Στο μεταξύ την Τρίτη συναντιέται στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, στη για συνομιλίες με θέμα την κρίση στη Συρία.

Σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως στη διάρκεια της συνάντησης «προβλέπεται να διασφαλιστεί η στήριξη της Ρωσίας στο ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν για την διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. Η Ρωσία κατανοεί ότι αυτό το σχέδιο είναι η μοναδική ρεαλιστική οδός προς τη λύση των εσωτερικών προβλημάτων της Συρίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr
0 0 Bookmark

Απόρρητο