Κλείσιμο

WikiLeaks: στη δημοσιότητα 2,4 εκατομμύρια email που αφορούν τη Συρία

Η οργάνωση του Τζούλιαν Ασάντζ, WikiLeaks έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα μέρος των 2,4 εκατομμυρίων email που αφορούν τη Συριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους New York Times, το περιεχόμενό τους έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (http://wikileaks.org/) και αφορά διασυνδέσεις της Συριανής κυβέρνησης και Δυτικών εταιρειών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, η Σάρα Χάρισον, δημοσιογράφος της οργάνωσης WikiLeaks, δήλωσε ότι «το περιεχόμενο των email είναι ντοπιαστικό τόσο για την Συριανή κυβέρνηση, όσο και για τους εξωτερικούς εχθρούς της Συρίας». Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, τα email χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του 2012 και πηγάζουν από διάφορες Συριακές κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Προεδρίας της Συρίας.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ δεν έλαβε μέρος στην συνέντευξη τύπου, καθώς έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από την προηγούμενη Τρίτη, ζητώντας να του δοθεί διπλωματικό άσυλο, έτσι ώστε να μην συνεχίσει η διαδικασία έκδοσής του στην Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμού.

Σε περίπτωση που ο Ασάντζ εκδοθεί στην Σουηδία ενδέχεται να γίνει αίτηση έκδοσης του και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη θανατική ποινή.
Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ