ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία παραμένουν

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Αμερικανική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα από την Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, η Αμερικανική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και οι κίνδυνοι παραμένουν.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις αρχικές προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εκτιμώντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στο 2% το 2012 και στο 2,4% το 2013, προβλέψεις αντίστοιχες σχεδόν με εκείνες του Fed και μεμονωμένων οικονομολόγων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα να προβεί στην υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, αν και παραδέχτηκε ότι τα περιθώρια είναι στενά για να εφαρμόσουν σε μεγάλο εύρος τέτοιες πολιτικές.

Έχει ενδιαφέρον ότι το ΔΝΤ εισηγείται στο Αμερικανικό Κογκρέσο να «αποφύγει τις παγίδες» μίας πολιτικής που θα στηρίζεται σε δραστικές αυξήσεις φόρων και σφοδρές περικοπές δαπανών, συνδυασμός που – όπως εκτιμά το ΔΝΤ – θα σπρώξει την αμερικανική οικονομία βαθιά στην ύφεση.

Ιδανικό θα ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Λαγκάρντ, μία μείωση κατά 1% του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ για το 2013 από τον προϋπολογισμό του αμερικανικού κράτους.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε και πάλι ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει ένας παράγοντας αστάθειας που επιδρά αρνητικά στην προσπάθειες ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας και ότι η Αμερικανική οικονομία θα επωφεληθεί από μία ευρωζώνη που θα είναι ενωμένη απέναντι στα προβλήματα.

Σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα θα καταγράψουν τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες από πλευράς των ελληνικών αρχών.

Για ολόκληρη την έκθεση δείτε εδώ.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από τη Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη