Κλείσιμο

Ρωσία: Δεν εξετάζουμε ανατροπή του Άσαντ, ξεπέρασαν τους 30 χιλιάδες οι πρόσφυγες

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας με αφορμή τη Συρία, με τη Μόσχα να διαψεύδει δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ περί συζητήσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα για τη μετά Ασάντ εποχή στη διαιρεμένη χώρα.

«Δεν αναμιγνυόμαστε στην ανατροπή καθεστώτων, ούτε μέσω της έγκρισης μονομερών ενεργειών από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε μέσω της συμμετοχής σε πολιτικές συνωμοσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αποσαφήνισε μάλιστα ότι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη διάδοχη κατάσταση «δεν γίνονται και δεν μπορούν να γίνουν, καθώς το να αποφασίσουμε για το συριακό λαό αντιτίθεται στις θέσεις μας».

Τα σχόλια του κ. Λαβρόφ έγιναν ως απάντηση σε δηλώσεις της Βικτόρια Νούλαντ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία υπονόησε ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν ξεκινήσει συνομιλίες προκειμένου να διαμορφώσουν μία κοινή στρατηγική για τη Συρία, που θα εφαρμοστεί έπειτα από την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ.

Τέλος, ο ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της αμερικανίδας ομολόγου του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι παρέχει στρατιωτικά ελικόπτερα στη Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Συρία έχει «βυθιστεί» σε νέα χαμηλά, καθώς αμφότερες οι φιλοκυβερνητικές και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους.

«Η βία κατά τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ενταθεί, εκούσια και από τους δύο αντιπαρατιθέμενους, με απώλειες και για τις δύο πλευρές και με σημαντικό κίνδυνο για τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, επικεφαλής των άοπλων κυανόκρανων παρατηρητών που είχαν σταλεί στη Συρία προκειμένου να εποπτεύσουν το αποτυχημένο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο.

«Φαίνεται πως υπάρχει μία έλλειψη βούλησης να [υπάρξει] μία ειρηνική μετάβαση. Αντίθετα, υπάρχει μία κίνηση προς την ικανοποίηση στρατιωτικών θέσεων», συμπλήρωσε ο στρατηγός Μουντ.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει επιδεινώσει και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι άμαχοι πολίτες, με αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να αποκαλύπτει στο πρακτορείο AFP ότι ο αριθμός των σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην χώρα υπερβαίνει πλέον τους 30.000.

«Τετρακόσιοι ακόμα σύροι διέσχισαν τα σύνορα προς την Τουρκία την Πέμπτη, [14 Ιουνίου], φέρνοντας το σύνολο σε 30.800», δήλωσε η πηγή του γαλλικού πρακτορείου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δυστυχώς η κατάσταση στη Συρία είναι η χειρότερη», δήλωσε από πλευράς του ο τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, προσθέτοντας ότι το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο έχει πλέον εγκαταλειφθεί από το καθεστώς Άσαντ.

Τραγική όμως παραμένει η κατάσταση και στις φυλακές της Συρίας, όπου οι κρατούμενοι κακοποιούνται σεξουαλικά, σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης Human Rights Watch

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, σε βάρος των κρατουμένων χρησιμοποιείται σεξουαλική βία και άλλα ανάλογου είδους βασανιστήρια και ταπεινώσεις, ακόμα και σε παιδιά 12 ετών. Οι δράστες είναι στρατιώτες και αξιωματικοί, μέλη των μυστικών υπηρεσιών και μαχητές της πολιτοφυλακής του καθεστώτος.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος