Κλείσιμο

Επεισόδια με νεκρούς στο Ιράκ

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σήμερα στις συγκρούσεις ανάμεσα σε ισπανούς στρατιώτες των δυνάμεων της Συμμαχίας και ιρακινούς σιίτες διαδηλωτές κοντά στην πόλη Νατζάφ, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.
Ο Χάντι Αμπντούλ Ρίντχα, επικεφαλής του νεκροτομείου στο γενικό νοσοκομείο της Νατζάφ δήλωσε ότι «12 νεκροί βρίσκονται στο νοσοκομείο». Ο διευθυντής του νοσοκομείου Δρ. Σάουκι Ουαθίκ δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90 τραυματίες.
> Παγιδευμένο αυτοκίνητο

Πέντε Ιρακινοί και δύο αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα από εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων που σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
«Δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν ταυτόχρονα, σε απόσταση πέντε μέτρων από το αρχηγείο των δυνάμεων του συνασπισμού στο Κιρκούκ», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης. «Υπάρχουν επτά τραυματίες από την έκρηξη, ανάμεσά τους δύο αμερικανοί στρατιώτες...», πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η επίθεση είχε ως στόχο και τα αμερικανικά στρατεύματα αλλά και τους οπαδούς του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που διαδήλωναν στην πόλη.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15.10 ώρα Ελλάδας και ο αμερικανικός στρατός απέκλεισε την περιοχή. Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αυξήσει την παρουσία τους στο Κιρκούκ καθώς οι οπαδοί του Μοκτάντα αλ Σάντρ, ενός φανατικού σιίτη κληρικού, άρχισαν διαδηλώσεις στην πόλη.
>Σύλληψη υπαρχηγού του Σαντρ

Οι υπό τις ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις κατοχής του Ιράκ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν υπαρχηγό του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, στο πλαίσιο έρευνας για τον φόνο ενός αντίπαλου θρησκευτικού ηγέτη το 2003.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τον Μουστάφα αλ Γιαακούμπι, ο οποίος «συνελήφθη χθες (Σάββατο) σε σχέση με το φόνο του αγιατόλαχ Αμπντέλ Ματζίτ αλ Χόι», ο οποίος είχε βρει τον θάνατο λίγο μετά την επιστροφή του στο Ιράκ, ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν τον Απρίλιο του 2003.
Η σύλληψη του Γιαακούμπι ανακοινώθηκε χθες από το γραφείο του Μοκτάντα Σαντρ, πυροδοτώντας αλλεπάλληλα επεισόδια βίας σε πολλές σιιτικές πόλεις με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 οπαδών του σιίτη ηγέτη.
> Νεκροί στρατιώτες

Τέσσερις στρατιώτες από το Ελ Σαλβαδόρ σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις κοντά στην ιερή ιρακινή πόλη Νατζάφ, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Αμυνας. Οι δυνάμεις από την Ισπανία και το Ελ Σαλβαδόρ ανταπέδωσαν τα πυρά όταν η βάση τους «Al Andalus» στη Νατζάφ δέχτηκε σήμερα το πρωί επίθεση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
> Συνεχή επεισόδια

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή της Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, με συνέπεια να τραυματισθεί ένα παιδί, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία. Η πρώτη σημειώθηκε νωρίς το πρωί, κοντά σε ένα τέμενος στα δυτικά της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένα 6χρονο παιδί, το οποίο βρισκόταν σε παρακείμενη κατοικία, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Λίγο νωρίτερα στο Μπορχούζ, σε απόσταση 5 χλμ νοτίως της Μπακούμπα, μία άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην κατοικία ενός μέλους του τοπικού δημοτικού συμβουλίου της Μπακούμπα, προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές.
Τέλος, ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν, στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ βρετανών στρατιωτών και οπαδών του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ στην Αμάρα, σε απόσταση 370 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.
Στις ένοπλες συγκρούσεις, που σημειώθηκαν σε τέσσερις συνοικίες της πόλης, οι οπαδοί του Σαντρ έκαναν χρήση καλάσνικοφ και αντιαρματικών οβίδων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου.
Πηγή: skai.gr