Κλίντον: Ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη Συρία

Την άποψη ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει τη χώρα εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, στον απόηχο σφαγής τουλάχιστον 78 αμάχων στην περιοχή της πόλης Χάμα.

«Ο Άσαντ πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία και να αποχωρήσει από τη Συρία, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από συνεδρίαση αξιωματούχων από Δυτικές και Αραβικές χώρες σχετικά με την αντιτρομοκρατία.

«Η βία που υποστηρίζεται από το [συριακό] καθεστώς [...] είναι απλώς αδιανόητη. Ο Άσαντ έχει διπλασιάσει τη βιαιότητα και την διπροσωπία του και η Συρία [...] δεν μπορεί να είναι ειρηνική, σταθερή ή σίγουρα δημοκρατική μέχρι ο Άσαντ να φύγει», συμπλήρωσε.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε εμμέσως μήνυμα προς τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν έως τώρα εμποδίσει την υπερψήφιση αυστηρών κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη κατά της Δαμασκού.

«[Η Ουάσιγκτον είναι] προετοιμασμένη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και θα το κάνουμε εφόσον οποιαδήποτε τέτοια συγκέντρωση κρατών ξεκινά με την προϋπόθεση ότι ο Άσαντ και το καθεστώς του πρέπει αν παραχωρήσουν τη θέση τους σε μία νέα, δημοκρατική Συρία», κατέληξε η κ. Κλίντον.

Εν τω μεταξύ, οι άοπλοι παρατηρητές του ΟΗΕ, που έχουν σταλεί στη Συρία προκειμένου εποπτεύσουν την εφαρμογή του παραπαίοντος ειρηνευτικού σχεδίου, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να φτάσουν στο χωρίο Μαζράτ αλ-Κουμπείρ, κοντά στη Χάμα, όπου έλαβε χώρα η σφαγή των 78 αμάχων.

Σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές, η σφαγή διαπράχθηκε από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, μολονότι αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε λάβει χώρα σφαγή τουλάχιστον 108 αμάχων στην πόλη Χούλα, με τα Ηνωμένα Έθνη να σχολιάζουν ότι τα περισσότερα θύματα εκτελέστηκαν. Η Δαμασκός αντιτείνει ότι υπεύθυνες είναι «τρομοκρατικές ομάδες» που δρουν στη χώρα, με τη Ρωσία να αποδέχεται την εκδοχή της συριακής κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, η Μόσχα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης του προέδρου Άσαντ ως σημείο εκκίνησης για την επίλυση της συριακής κρίσης.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος