Η Κίνα παγιώνει τη θέση της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Την πρόθεση της Κίνας να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή δανείων σε μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) ανακοίνωσε την Πέμπτη, 7 Ιουνίου, ο πρόεδρος της χώρας Χου Χιντάο.

«Η Κίνα αποφάσισε να δώσει σε άλλα κράτη μέλη 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια», δήλωσε λακωνικά ο κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΣ που λαμβάνει χώρα στο Πεκίνο. Δεν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια.

Ο ΟΣΣ ιδρύθηκε το 2001, ως διάδοχος των Πέντε της Σαγκάης (1996) και αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κυργκιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Δικαίωμα συμμετοχής χωρίς δυνατότητα ψήφου στις συνόδους του Οργανισμού έχουν το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που εντάχθηκε στον Οργανισμό εχθές, 6 Ιουνίου. Σε καθεστώς διαλόγου βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλα κράτη, η Τουρκία.

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε πιθανότατα προκειμένου να αποτρέψει την αύξηση της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη ζώνη συμφερόντων της Κίνας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έπειτα από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της παρεμβατικότητας που επεδείκνυε η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους στη Μέση Ανατολή έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο ΟΣΣ έχει πραγματοποιήσει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις, με πρωτοστάτες την Κίνα και την Ρωσία, ενώ συνάμα έχει προσπαθήσει να προσεγγίσει κράτη που διατηρούν αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη Ουάσινγκτον, με κύρια παραδείγματα το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος