Γαλλία: Νίκη της Αριστεράς στις κοινοβουλευτικές εκλογές προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση

Νίκη της Αριστεράς στις επερχόμενες γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές προβλέπει δημοσκόπηση του ραδιοφωνικού σταθμού Radio France, με τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, αλλά να βασίζονται στη συνεργασία άλλων αριστερών κομμάτων προκειμένου να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Τρόπαιο της αναμέτρησης αποτελούν οι 557 έδρες της Εθνοσυνέλευσης (Assemblee Nationale), της βαρυσήμαντης Κάτω Βουλής της Γαλλίας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 10 και 17 Ιουνίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κερδίσει 249 έως 291 έδρες, το Αριστερό Μέτωπο θα αποσπάσει 21 έως 23 έδρες, ενώ οι Πράσινοι θα κερδίσουν 17 έως 23 έδρες.

Το άθροισμα αυτών των εδρών θα έδινε στη γαλλική Αριστερά 303 έως 357 αντιπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση, ενώ τα Αριστερά κόμματα ήδη κατέχουν την πλειοψηφία στην Πάνω Βουλή, τη Γερουσία (Senat).

Αντίθετα, το κεντροδεξιό κόμμα UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που ελέγχει την Κάτω Βουλή κατά την τελευταία δεκαετία, αναμένεται να κερδίσει 209 έως 255 θέσεις. Ζοφερή είναι η δημοσκοπική πρόβλεψη και για τα υπόλοιπα Δεξιά κόμματα, που λαμβάνουν έως τρεις έδρες.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κατά το πρώτο διήμερο του Ιουνίου, με τη συμμετοχή σχεδόν 900 γάλλων πολιτών, και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 5 Ιουνίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος