Νεκρούς και συντρίμμια άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στην Ιταλία (Videos)

Έξι νεκροί, 50 τραυματίες και αρκετές ζημιές σε ιστορικά κτήρια, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6 Ρίχτερ (νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι ο σεισμός ήταν 5,9 Ρίχτερ) που χτύπησε την βόρεια Ιταλία.

Συνολικά σκοτώθηκαν τέσσερις εργάτες, ενώ πέθαναν, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή εξ αιτίας του σεισμού, πέθαναν μία 37χρονη Γερμανίδα και μία ηλικιωμένη κοντά στην Μπολόνια και το Σαν Αγκουστίνο, αντίστοιχα.

Δύο εργάτες που δούλευαν στη νυχτερινή βάρδια σκοτώθηκαν σε εργοστάσιο κεραμικών στο Σαν Αγκοστίνο στη Φεράρα, άλλος ένας μαροκινός εργάτης σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε τμήμα του εργοστασίου όπου δούλευε στο Πόντε Ροντόνι ντι Μποντένο και άλλος ένας όταν κατέρρευσε τμήμα του εργοστασίου Tecopress di Dosso, όπου δούλευε.

Η μητέρα ενός εκ των δύο εργατών από το Σαν Αγκοστίνο δήλωσε ότι ο γιός της δεν δούλευε κανονικά εκείνη τη νύχτα, αλλά ένας συνάδελφός του του ζήτησε να αλλάξουν βάρδιες.

Ο σεισμός έγινε στις 4.04 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) κοντά στη Μοδένα. Ήταν η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια.


Σημειώθηκαν επίσης σοβαρές ζημιές σε ιστορικά κτήρια όπως ένα κάστρο του 14ου αιώνα στην πόλη του Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σοβαρές ζημιές υπέστη και ο καθεδρικός της πόλης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως μπορεί να καταρρεύσει ένας πύργος του μεσαιωνικού κάστρου της περιοχής.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, επρόκειτο για έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που πλήττουν την περιοχή.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Μπολόνια, τη Μοδένα, τη Φεράρα, τη Βερόνα, το Ρόβιγκο και τη Μάντουα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους.

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτήρια στις πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Μετά το σεισμό, διάρκειας περίπου 20 δευτρολέπτων, ακολούθησαν μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, ήταν 35χλμ βορειοδυτικά της Μπολόνιας, ανάμεσα στις πόλεις Φινάλε Εμίλια, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο και Σέρμιντε, σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Το 2009 περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ που έπληξε την ιταλική πόλη Λ’ Άκουιλα.

Δείτε Video από τη LaRepubblica.it


Πηγή: Πηγή: Reuters, Associated Press, CNN, AFP, BBC