Αρχεία της Στάζι αναφέρουν τη χρήση Κουβανών κρατουμένων για κατασκευή επίπλων IKEA

H γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πρόσφατα ότι τον Σεπτέμβριο του 1987, οι κουβανικές αρχές είχαν κάνει συμφωνία με την ΙΚΕΑ για την κατασκευή 35.000 τραπεζιών, 10.000 παιδικών γραφείων και 4.000 καναπέδων.

Τα προϊόντα κατασκευάστηκαν από κρατούμενους των φυλακών της Κούβας, σύμφωνα με στοιχεία της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας Στάζι. Η συμφωνία επίσης περιελάμβανε την προμήθεια πούρων, αντικών και όπλων, όπως λένε ερευνητές στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αρχείου της Στάζι, ανατολικογερμανοί αξιωματούχοι λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι για την επίτευξη της συμφωνίας. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον κουβανό αντιστράτηγο Ενρίκε Σάντσεζ, υπεύθυνος του πρακτορείου εισαγωγών-εξαγωγών της Κούβας το προμήθευε με έπιπλα τους ξένους διπλωμάτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κούβας. Οι συζητήσεις αναφερόντουσαν στην κατασκευή επίπλων σε φυλακές του Υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Στην είδηση ήδη αντέδρασαν έξι βουλευτές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στην ΙΚΕΑ απαιτώντας συνάντηση με διοικητικά στελέχη της.

Η ΙΚΕΑ έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για ισχυρισμούς που λένε πως χρησιμοποίησε κρατούμενους των φυλακών της Ανατολικής Γερμανίας στην αλυσίδα παραγωγής της, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και του '80.

Το όνομα της εταιρίας έχει επίσης αναφερθεί σε διάφορα αρνητικά δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια όπως είναι οι κατηγορίες δωροδοκίας στη Ρωσία και οι προηγούμενες σχέσεις του ιδρυτή Ίνγκβαρ Κάμπραντ με σουηδικές ομάδες Ναζί.

Πηγή: Foreign Policy
Πηγή: skai.gr