Στο Ιράκ θέλουν να δικαστεί ο Σαντάμ

Το Ιράκ εξακολουθεί να θέλει να δικαστεί από ιρακινό δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν παρά το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου που του αναγνώρισαν τελευταία οι ΗΠΑ, αναφέρει σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.
Μετά την σύλληψή του, τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανακήρυξαν αιχμάλωτο πολέμου τον Χουσέιν. Αυτό σημαίνει ότι του αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που προβλέπονται από την Συνθήκη της Γενεύης για την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και στερεί από το Ιράκ το δικαίωμα να τον δικάσει.
«Ο Σαντάμ θα δικαστεί από ιρακινό δικαστήριο παρά το γεγονός ότι του αναγνωρίστηκε το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου, αναφέρει σε συνέντευξή του προς αραβική εφημερίδα Αsharq al-Awsat. «Μετά τον σχηματισμό μίας κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης θα ζητήσουμε από τις δυνάμεις του συνασπισμού να αλλάξουν τον χαρακτηρισμό και να τον παραδώσουν στην ιρακινή κυβέρνηση για να δικαστεί», επισημαίνει.
Οι συμμαχικές δυνάμεις αναμένεται να παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επανεξετάσει το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου που έχει αναγνωρίσει στον Σαντάμ Χουσεΐν και έχει προκαλέσει μεγάλη δυσανασχέτηση στο Ιράκ ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία όπου κρατείται.
Πηγή: skai.gr