Το Βερολίνο μπορεί να μποϊκοτάρει το Euro 2012 λόγω Τιμοσένκο

Το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει την Ουκρανία, που συνδιοργανώνει με την Πολωνία το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012, εξετάζει σοβαρά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η επικεφαλής της κυβέρνησης «συνιστά στους γερμανούς υπουργούς να μην ταξιδέψουν στους αγώνες της εθνικής ομάδας» στην Λβοφ και στο Χάρκοβο, εάν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (8 Ιουνίου) «δεν αφεθεί ελεύθερη η τέως πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο».

Η Γιούλια Τιμοσένκο εκτίει επταετή ποινή φυλάκισης βάσει των κατηγοριών περί κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας Ουκρανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο το 2009.

Πάντως, η ίδια η Τιμοσένκο δεν επιθυμεί το μποϊκοτάζ σύμφωνα με την κόρη της, καθώς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντιμετωπίζεται ως σημάδι ενσωμάτωσης της χώρας της ΕΕ. Επιθυμεί όμως οι ευρωπαίοι πολιτικοί να μην έχουν επαφές με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς είτε μέσα είτε έξω από τα γήπεδα.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag ο ηγέτης του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε όλους τους πολιτικούς να μποϊκοτάρουν το Εuro.

Έκφραση της γερμανικής αποδοκιμασίας, ήταν και η ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Γερμανού προέδρου.
Πηγή: skai.gr