Το Πακιστάν «απαντά» στην Ινδία με δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε σήμερα, 25 Απριλίου, το Πακιστάν, έξι ημέρες αφότου η Ινδία εκτόξευσε δικό της πύραυλο. Αμφότερα τα πυραυλικά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Ο πακιστανικός πύραυλος, που κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, ήταν τύπου Shaheen-1A και μέσου βεληνεκούς (IRBM), έχοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους στην Ινδία. Αξιωματικοί του πακιστανικού στρατού αρνήθηκαν να κοινοποιήσουν το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου, με το πρακτορείο Associated Press να εκτιμά ότι ανέρχεται στα 3.000 χιλιόμετρα.

Ο ινδικός πύραυλος, τύπου Agni-V, είχε πιθανότατα μεγαλύτερο βεληνεκές που περιελάμβανε την Ανατολική Ευρώπη και την Κίνα.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν διεξάγει τρεις πολέμους μεταξύ τους από το 1947, όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία της Ινδίας διαιρέθηκε στις Επικράτειες (dominions) του Πακιστάν και της Ένωσης της Ινδίας. Οι δύο νεότευκτες Επικράτειες εξελίχθηκαν στα κράτη που ξέρουμε σήμερα. Εκτελούν πυραυλικές δοκιμές συχνά και αλληλοπροειδοποιούνται εγκαίρως.

Δεδομένου ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι οι εν λόγω δοκιμές ενδέχεται να αποτελέσουν το έναυσμα για την αναζωπύρωση μίας «κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή.

Μία τέτοια κατάληξη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα αν αναλογισθούμε τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ινδίας και Κίνας και το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να δώσουν το έρεισμα και σε άλλες χώρες να επιδιώξουν την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου για αποτρεπτικούς λόγους, δημιουργώντας μία κατάσταση εξοπλιστικού ντόμινο που αποκαλείται θεωρητικά το δίλημμα της ασφάλειας (security dilemma).
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας, Μαράκης Αλέξανδρος