Ανησυχία για το μοίρασμα του Κορανίου

Ντύνονται όπως οι μαθητές του προφήτη Μωάμεθ πριν από 1.400 χρόνια και εκπροσωπούν μία ακραία τάση του Ισλάμ. Η ομάδα των σαλαφιστών εδώ και μερικές εβδομάδες μοιράζει δωρεάν το Κοράνι σε περαστικούς σε πολλές γερμανικές πόλεις. Στόχος τους είναι να μοιράσουν 25 εκατομμύρια αντίτυπα. Κύριος συντονιστής της προσπάθειας είναι ο επιχειρηματίας και ιερέας Ιμπραχήμ Αμπού Νάγκι, ο οποίος ζει στην Κολωνία.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Μάρκους Μάγιερ στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών:

«Οι υπηρεσίες προστασίας του Συντάγματος παρακολουθούν τις δραστηριότητες των σαλαφιστών από τον Νοέμβριο του 2010. Το μοίρασμα του Κορανίου στις γερμανικές πόλεις συνάδει με την ανεξιθρησκία και δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα».

Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα, συμπλήρωσε ο Μάρκους Μάγερ:

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να απειλούνται δημοσιογράφοι όταν ερευνούν για την ομάδα τους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε στη Γερμανία να απειλούνται δημοσιογράφοι και να απειλείται η ελευθερία του Τύπου».

Απειλούν και δημοσιογράφους

Σε ένα βίντεο, το οποίο εντωμεταξύ αφαιρέθηκε από το ίντερνετ, δημοσιογράφοι απειλούνταν ευθέως για τις έρευνές τους. Ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος της Frankfurter Rundschau. H Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων DJV καταδίκασε τις τακτικές των σαλαφιστών δηλώνοντας πως «η κριτική αποτελεί τον πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας και οι δημοσιογράφοι δεν ανέχονται να τους λένε για ποια θέματα θα κάνουν ρεπορτάζ και για ποια όχι».

Το κόμμα των Πρασίνων ζήτησε πιο στενή παρακολούθηση της οργάνωσης «Η αληθινή θρησκεία», η οποία κρύβεται πίσω από όλη αυτή την εκστρατεία. Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, προειδοποίησε πως χρησιμοποιούν το Κοράνι για τους ακραίους σκοπούς τους. Παρόμοια είναι και η άποψη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Ο Τόμας Όπερμαν δήλωσε πως οι σαλαφιστές χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως προκάλυμμα, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν μία πολύ επιθετική εκστρατεία.

Οι γερμανικές Αρχές υπολογίζουν τον αριθμό των σαλαφιστών στη Γερμανία σε περίπου 4.000 έως 5.000.

Πηγή: Bettina Marx / Μαρία Ρηγούτσου, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής