Νέες συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σήμερα, 12 Απριλίου, στα σπίτια δεκάδων απόστρατων αξιωματικών, πιθανώς σηματοδοτώντας ένα νέο κύκλο συλλήψεων εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί σε βάρος του απόστρατου στρατηγού Σεβίκ Μπιρ, ο οποίος διετέλεσε έως το 1999 Υπαρχηγός του Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας.

Ο Μπιρ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του Νεσμετίν Ερμπακάν από τον πρωθυπουργικό θώκο το 1997. Ο Ερμπακάν εξελέγη δημοκρατικά το 1996 ως ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία του τουρκικού κράτους, αλλά υποχρεώθηκε σε παραίτηση έπειτα από πιέσεις των ενόπλων δυνάμεων.

Οι σημερινές αστυνομικές επιδρομές ενδέχεται να σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέο γύρου συγκρούσεων μεταξύ του ισλαμικού κόμματος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της λαϊκής κεμαλικής παράταξης, που παραδοσιακά εκπροσωπείται από το σώμα στρατιωτικών αξιωματικών.

Ιστορικά, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα στην Τουρκία, το 1960, το 1971 και το 1980.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη δύο εκ των επικεφαλείς του πραξικοπήματος του 1980, απόστρατων στρατηγών Κενάν Εβρέν και Ταχσίν Σαχινκάια. Οι δύο ηλικιωμένοι άνδρες κατηγορούνται ότι ανέτρεψαν την πολιτική κυβέρνηση της χώρας.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος