Εκατόμβη νεκρών στη Συρία

Μία από τις πλέον αιματηρές μέρες από την αρχή των ταραχών στη Συρία ήταν το Σάββατο, καθώς έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 107, εκ των οποίων οι 74 ήταν πολίτες. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 133 νεκρούς.

Σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε προάστιο της Χάμα, ενώ ένα βίντεο, το οποίο αναφέρει ότι είναι από την πόλη Χομς, έδειξε 13 πτώματα, πιθανότατα θύματα ομαδικής εκτέλεσης.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι σύροι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα εδάφη της έχουν διπλασιαστεί από τότε που ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι θα εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τον ΟΗΕ ότι ενδεχομένως να χρειαστεί βοήθεια με τους πρόσφυγες. Εκτιμάται ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν περάσει τα σύνορα 2.800 πρόσφυγες. Συνολικά 24.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή στις 10 Απριλίου και καλεί σε πλήρη κατάπαυση του πυρός στις 12 του μήνα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν έχει προειδοποιήσει τη Δαμασκό να μην χρησιμοποιήσει την επικείμενη ανακωχή σαν δικαιολογία για να εντείνει την αιματοχυσία.

Στο μεταξύ στη συριακή πρωτεύουσα χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ έλαβε χώρα διαδήλωση για τα 65 χρόνια του κόμματος Μπάαθ.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου