Συρία: Αντίθετη η Ρωσία στον οπλισμό των αντικαθεστωτικών

«Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να υπερισχύσουν των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, έστω και αν διέθεταν μεγάλη ποσότητα όπλων», ισχυρίζεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε τα αραβικά κράτη και τις δυτικές δυνάμεις πως σε περίπτωση στρατιωτικής παρέμβασης και εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, η αιματοχυσία στη Συρία θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια ακόμα.

Η παρέμβαση του Ρώσου ΥΠΕΞ έρχεται έπειτα από απόφαση των χωρών του Αραβικού Κόλπου να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των πολέμαρχων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

O ΟΗΕ έχει καταφέρει να δεσμεύσει τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ στην κατάπαυση του πυρός και τον σεβασμό έξι βασικών αρχών ενός ειρηνευτικού σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμους, Κόφι Ανάν.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε σημεριές της δηλώσεις η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Susan Rice, οι εξελίξεις στη Συρία από 1η Απριλίου και μετά δεν ενθαρρύνουν το κλίμα για κατάπαυση του πυρός έως τξν επίσημη ημερομηνία, που έχει οριστεί για τις 10 Απριλίου.

«Θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη αν η Συριακή κυβέρνηση σεβόταν ξαφνικά τα όσα δεσμεύτηκε με βάση το σχέδιο Ανάν», δήλωσε η κ. Rice, προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ «θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα στην αποτυχία της κυβέρνησης Άσαντ».

Σημειώνεται ότι εχθές, Τρίτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 58 πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Συρία. Οι 20 από τους 58 θανάτους σημειώθηκαν στη βόρεια επαρχία Idlib.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης