Κίνα: Νέο κύμα λογοκρισίας εν μέσω κυβερνητικών τριγμών

Σε λειτουργία τέθηκαν εκ νέου δύο από τους δημοφιλέστερους χώρους κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, τους οποίους είχε αναστείλει η κυβέρνηση υπό τον φόβο ότι φούντωναν τα σενάρια περί πραξικοπήματος στη χώρα.

Οι εταιρείες που χειρίζονται τους δύο αυτούς χώρους (chat rooms), είχαν από την Κυριακή απαγορεύσει στους χρήστες τους να σχολιάζουν πληροφορίες τρίτων, εν μέσω ανεπίσημων σεναρίων στη χώρα για προετοιμασία πραξικοπήματος κατά της κεντρικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Οι φήμες για πραξικόπημα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη ανασύσταση, με πολλές τριβές να εντοπίζονται μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων του κόμματος.

Ωστόσο, η αναστολή της λειτουργίας των δύο υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης – αντίστοιχες με το Twitter – στάθηκε αφορμή για την ακόμα μεγαλύτερη καλλιέργεια των ανεπίσημων πληροφοριών.

Σε συνέχεια της επανεκκίνησής τους, σήμερα το πρωί, ένας χρήστης σχολίασε πως «οι φήμες φουντώνουν όταν η αλήθεια συγκαλύπτεται», ενώ ένας άλλος χρήστης επισημαίνει πως η έλλειψη ελευθερίας του λόγου στην Κίνα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για σενάρια συνωμοσίας και παραπληροφόρησης.

Οι εντάσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας οδήγησαν τις αρχές να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, προχωρώντας στη σύλληψη έξι ατόμων, καθώς και στο οριστικό κλείσιμο 16 ιστοσελίδων.

Σημειώνεται ότι στην Κίνα το διαδίκτυο ελέγχεται αυστηρά από την κυβέρνηση. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ελευθερίας του λόγου, με τις περισσότερες δημοφιλείς υπηρεσίες που γνωρίζουμε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (facebook, twitter) να απαγορεύονται.
Πηγή: skai.gr