Αποδέχεται ο Άσαντ το σχέδιο Άναν – Συνεχίζονται οι μάχες

Συνεχίζονται στη Χομς και την Ιντλίμπ οι συγκρούσεις στρατού – αντικαθεστωτικών στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός αποδέχεται το σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει προτείνει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν.

Μάλιστα, ο Άσαντ, δήλωσε την Πέμπτη τη Συρία θα φεισθεί προσπαθειών για να εξασφαλιστεί η επιτυχία ττου ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Ανάν, αλλά προειδοποίησε ότι το σχέδιο δεν μοπρεί να λειτουργήσει χωρίς να μπει πρώτα ένα τέλος στην χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό, από το εξωτερικό, «των ανταρτών του αντιτίθενται».

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των αραβικών χωρών, που συνεδρίασαν στη Βαγδάτη, ενέκριναν το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία και ζήτησαν το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο Άναν περιλαμβάνει την απομάκρυνση του στρατού από κατοικημένες περιοχές, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την απελευθέρωση όσων διαδηλωτών έχουν φυλακιστεί.

O ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν ζήτησε από τη Συρία να εφαρμόσει αμέσως τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε δια του υπουργού Εξωτερικών, ότι θα δώσει 500.000 λίρες στη συριακή αντιπολίτευση, αλλά όχι για την αγορά όπλων.

Στο μεταξύ, οι νεκροί την Πέμπτη ξεπέρασαν τους 22. Οι νεκροί από την αρχή της εξέγερσης φτάνουν τις 9.000.
Πηγή: Πηγή: Reuters, BBC