Κλείσιμο

Συρία: Δίχως τέλος οι δολοφονίες άμαχου πληθυσμού στη Χομς

Περισσότεροι από 47 άνθρωποι αναφέρονται νεκροί στην πόλη Χομς της Συρίας, μετά από νέες επιθέσεις των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως αναφέρουν ακτιβιστές.

Στη συνοικία Κάρμ ελ-Ζεϊτούν αναφέρεται μάλιστα ότι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν γυναίκες και παιδιά στη διάρκεια επιδρομών του στρατού την Κυριακή το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Συρίας αναγνωρίζει τον αριθμό των θανάτων, ωστόσο, κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις μερικές ώρες ενώ αποχώρησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στη Δαμασκό.

Με αφορμή τις νέες καταγγελίες πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός γραμματέας, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε κάλεσμα προς τον σύρο πρόεδρο να δράσει εντός των επόμενων ημερών βάσει των προτάσεων του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

«Η συριακή κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την υποχρέωσή της για προστασία του ίδιου της του λαού και αντίθετα προχώρησε σε πολλές πόλεις σε στρατιωτικές επιθέσεις και σε δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της», δήλωσε ο γγ. του οργανισμού.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ο Άσαντ προχώρησε «κυνικά» σε επιθέσεις παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Η βίαιες επιδρομές των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ έχουν αφήσει άναυδη τη διεθνή κοινότητα, σημειώνει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η οποία καλεί τις δυνάμεις του ΟΗΕ να απαντήσουν πλέον με «μία φωνή».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια της νέας Συνεδρίασης του ΟΗΕ, ζήτησε να εξαχθούν «σοβαρά συμπεράσματα», καθώς τόνισε ότι η κατάσταση «παραμένει αιτία βαθιάς ανησυχίας για τη Ρωσία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Από την Άγκυρα όπου βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Ανάν δήλωσε, ότι ο κόσμος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

«Οι δολοφονίες αμάχων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο κ. Ανάν.

Ο κ. Ανάν αναμένεται να συναντηθεί απόψε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης