Ένας χρόνος από το δυστύχημα στην Φουκουσίμα

Ένα από τα πρώτα διδάγματα της πυρηνικής καταστροφής του 2011 ήταν ότι μετά την Φουκουσίμα τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Οι δραματικές εικόνες από την Ιαπωνία έκαναν το γύρο του κόσμου.

Οι εκρήξεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της ιαπωνικής πόλης, το καταστροφικό τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του, η απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των κατοίκων και η αμηχανία στα πρόσωπα των ειδικών δεν άφηναν καμία αμφιβολία: Το τέλος των ψευδαισθήσεων. «Ακόμα και στην Ιαπωνία, τη χώρα της υψηλής τεχνολογίας δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας», τόνισε τότε η καγκελάριος Μέρκελ.

Τη διαπίστωση αυτή έκαναν με οδυνηρό τρόπο οι ίδιοι οι Ιάπωνες, κυρίως εκείνοι που ζούσαν και δούλευαν κοντά στην ακτή της Φουκουσίμα, όπως ο Σίρο Οτάτε, ιδιοκτήτης ενός μικρού εστιατορίου: «Είχα λείψει για λίγη ώρα από το εστιατόριο και κατά την επιστροφή, ήλθε το τσουνάμι. Πλημμύρισαν τα πάντα. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες μέχρι να πάω στο παλιό μου κατάστημα. Όλα είχαν γίνει συντρίμμια. Το θέαμα ήταν τρομακτικό».

Κατασκευάζονται νέα πυρηνικά εργοστάσια

Η καταστροφή της Φουκουσίμα σηματοδότησε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, που αποφάσισε μέχρι το 2022 να έχει κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια. Καμία άλλη χώρα δεν αντιμετώπισε με τόση συνέπεια τα διδάγματα από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Αντιθέτως, οι γειτονικές με τη Γερμανία χώρες συνεχίζουν να κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια. Το ίδιο κάνουν και οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές έδωσαν την άδεια κατασκευής νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η ίδια η Ιαπωνία περιορίστηκε σε τεχνικές βελτιώσεις των πυρηνικών της εργοστασίων. Για ενεργειακή στροφή ούτε λόγος. Οι λόγοι σχετίζονται με την έλλειψη πρώτων υλών και τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ατομική ενέργεια θα συνεχίσει να διχάζει τα πνεύματα. Πολλοί την σχετίζουν με το πρόταγμα της ανάπτυξης, μολονότι γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη είναι δυνατή με ή χωρίς πυρηνική ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, μετά την Φουκουσίμα καλούνται όλοι να αποφασίσουν εάν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν με το ρίσκο μιας νέα πυρηνικής καταστροφής. Κυρίως όμως εάν είναι διατεθειμένοι να κληροδοτήσουν το ρίσκο αυτό και στα παιδιά τους.
Πηγή: skai.gr