Νέο ψήφισμα για τη Συρία θα υποβάλλουν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Νέα σχέδιο ψηφίσματος για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Συρία θα υποβάλλουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών οι ΗΠΑ. Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητά απ’ την Δαμασκό να ανοίξει γρήγορα ανθρωπιστική δίοδο για την χορήγηση βοήθειας στους αμάχους.

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος ζητά απ’ τη Συρία να σταματήσει κάθε μορφή βίας και να προστατέψει τους πολίτες της και καταδικάζει «την συνεχιζόμενη, ευρύτατη και συστηματική» παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των αρχών. Επίσης ζητά από την ένοπλη αντιπολίτευση «να αποφύγει κάθε είδος βίας» μόλις ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι.

Η Ρωσία και η Κίνα που είχαν ασκήσει βέτο σε παρόμοιο ψήφισμα τον Φεβρουάριο, ξεκαθάρισαν ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε λάθος μια μονομερή στρατιωτική επίθεση εναντίον του κ. Άσαντ. Νωρίτερα ο αμερικανός Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ηθική και στρατηγική ευθύνη να απομακρύνουν απο την εξουσία τον κ. Άσαντ και τους υποστηρικτές του.
Πηγή: skai.gr