ΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για την Συρία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, καθώς κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πόλεις της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Μέλη του Συμβουλίου θα εξετάσουν έκθεση για την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καθεστώτος του Άσαντ, μία ημέρα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ στη Δαμασκό.

Η διεθνής κοινότητα αποδείχθηκε ανίκανη μέχρι στιγμής να αποτρέψει τις εχθροπραξίες στη Συρία, όπου η καταστολή των αρχικά ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει οδηγήσει σε ένοπλη εξέγερση, η οποία απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Τη στιγμή που οι ξένες δυνάμεις διαφωνούν για το αν θα έπρεπε να υποστηρίξουν τους αντικαθεστωτικούς με όπλα, το συριακό υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εξουσία στον Άσαντ μέχρι το 2028, υπερψηφίστηκε από το 89,4% 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είχαν σκοπό να καταλαγιάσουν την αυξανόμενη εξέγερση κατά της οικογένειας Άσαντ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 42 χρόνια.

Επίσημες πηγές κάνουν λόγο για 60% προσέλευση στις κάλπες, όμως διπλωμάτες που περιόδευσαν σε εκλογικά κέντρα στη Δαμασκό, κάνουν λόγο για ελάχιστο αριθμό ψηφοφόρων σε κάθε κέντρο. Την ίδια ημέρα, τουλάχιστον 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Οι σύροι αντιφρονούντες καθώς και οι ηγέτες της Δύσης έχουν απορρίψει την ψηφοφορία της Κυριακής ως φάρσα, παρ’ όλο που ο Άσαντ υποστηρίζει ότι το νέο σύνταγμα θα οδηγήσει σε πολυκομματικές εκλογές εντός τριών μηνών.

Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου