Δυσφορεί η Ουγγαρία για την διακοπή χρηματοδότησης από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να διακοπεί το 2013 το 1/3 της χρηματοδότησης προς τα περιφερειακά ταμεία της Ουγγαρίας σε μια πρωτάκουστη κίνηση τιμωρίας της χώρας για το έλλειμμα της. Οι Ούγγροι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του επίτροπου της ΕΕ για την εργασία και την κοινωνική πολιτική Laszlo Andor, επέκριναν την απόφαση αυτή.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν το πάγωμα περισσοτέρων από 495 εκ. δολαρίων από τον Ιανουάριο του 2013, στη περίπτωση που η προσπάθεια της Ουγγαρίας να λάβει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ, αποτύχει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το έλλειμμα της Ουγγαρίας θα ξεπεράσει το 3,25% του ΑΕΠ το 2013 παρά τις πολλές προειδοποιήσεις προς τη Βουδαπέστη.

Το έλλειμμα της Ουγγαρίας ξεπερνούσε πάντα το αποδεκτό μέχρι τη προσχώρηση της στην ΕΕ το 2004.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο οποίο αντιπροσωπεύονται και τα 27 κράτη-μέλη υποστήριξε τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής τον Ιανουάριο, και ζήτησε από τον αρμόδιο της ΕΕ να αποστείλει νέα σύσταση στην Ουγγαρία βασισμένη στην αποκαλούμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Παρά την υποστήριξη του Συμβουλίου, η κίνηση της Επιτροπής είναι έντονα αμφιλεγόμενη. Το έλλειμμα της Ουγγαρίας για τα έτη 2011 και 2012 και βρίσκεται σε συμφωνία με τις γραμμές της ΕΕ αλλά μόνο εξαιτίας των έκτακτων μέτρων , όπως οι φόροι και στις εταιρίες τηλεπικοινωνίας, στις τράπεζες και στις αλυσίδες ταχυφαγείων, μέτρα τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις Βρυξέλλες με σκεπτικισμό. Επιπρόσθετα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε μήνυση παραβίασης εναντίον χώρας στη βάση σχεδιασμένων παραβάσεων αντί παραβίασης σε νόμους της ΕΕ.

Η αντίδραση της Ουγγαρίας
Η ουγγρική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Επιτροπής ως «αστήρικτη και άδικη». Το έλλειμμα της Ουγγαρίας είναι προς το παρόν από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και συνεπώς δεν αξίζει κυρώσεων δήλωσε αντιπρόσωπος της χώρας.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι, εισακούοντας τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής, η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα τα οποία αναμένεται να μειώσουν το έλλειμμα κάτω του 3% το 2013, τοποθετώντας το σε απόλυτη αρμονία με τους νόμους της ΕΕ. Αλλά ακόμα και χωρίς αυτή τη διορθωτική κίνηση, η ίδια η εκτίμηση της Επιτροπής θεωρεί αποδεκτό ένα χρέος που μόλις και ξεπερνά το όριο του 3%, υποστηρίζει.

Ο Andor, υπεύθυνος για τα θέματα εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, αναδιατύπωσε αυτές τις απόψεις σε επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή μετά τη χθεσινή απόφαση. «Πρέπει να πάρουμε εξηγήσεις σχετικά με το γιατί μια χώρα με δημοσιονομικό έλλειμμα που μόλις και ξεπερνάει το 3%, γίνεται αντικείμενο ελέγχου κι εφαρμογής αυτής της διαδικασίας, ενώ υπάρχουν κράτη-μέλη με πολύ σημαντικότερο έλλειμμα», υποστήριξε στην επιστολή, η οποία διαβάστηκε και από την EurActiv.

Ο Andor, που πριν γίνει Επίτροπος το 2010, υπήρξε καθηγητής οικονομικών στην Ουγγαρία, αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία της Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές της προβλέψεις. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις αισιόδοξες προβλέψεις μας για το 2013, ενώ μάλιστα διανύουμε καιρούς αβεβαιότητας».

Η Επιτροπή θα συντάξει σήμερα τη μια εκ των δύο ετησίως ανακοίνωση της για τις οικονομικές προβλέψεις, η οποία θα αφορά όλα τα κράτη-μέλη και όχι μόνο τις εφτά μεγαλύτερες οικονομίες. Ανακοινώνοντας την απόφαση της την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή είπε ότι αυτή η έκτακτη κίνηση ήταν αναγκαία εξαιτίας της εξαιρετικά ευμετάβλητης οικονομικής κατάστασης.

Σε αυτήν την επιστολή, ο Andor απηύθυνε έκκληση στα μέλη της Επιτροπής να επιβάλλουν πιο επιεικείς κυρώσεις στην Ουγγαρία. «Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, και σίγουρα να μην ξεπεράσουν το επίπεδο το 0,5% του ΑΕΠ» διαβάζουμε στην επιστολή του. Οι προτεινόμενες κυρώσεις αυτή τη στιγμή έχουν καθοριστεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

Το συμβούλιο των κρατών-μελών θα πρέπει να υποστηρίξει τις προτεινόμενες από της Επιτροπή κυρώσεις πριν αποτελέσουν νομοθετήματα.

Διαφορετικός στόχος;
Αλλά η απόφαση της Επιτροπής ίσως απευθύνεται σε διαφορετικούς στόχους. Τον Ιανουάριο, ο αρμόδιος της ΕΕ προέβη σε σκληρή δήλωση ενάντια στις αμφιλεγόμενες αλλαγές που έκανε η Ουγγαρία στο Σύνταγμα της και τους θεμελιώδεις νόμους της. «Σαν θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί ότι κάποιες από τις αλλαγές πιθανότατα παραβαίνουν των νόμων της ΕΕ.

Οι κύριες ανησυχίες σχετίζονται με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, με μέτρα που αφορούν τη δικαιοδοσία των δικαστών και νόμους που επηρεάζουν την ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

Χωρίς να «προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της ανάλυσης», λέει η Επιτροπή «θα αναλύσει πλήρως τη συμβατότητα του εθνικού νόμου σε σχέση με τους νόμους της ΕΕ, και το αν είναι αρμόζον να ληφθούν μέτρα όπως για παράδειγμα η πιθανότητα επιβολής της διαδικασίας παραβίασης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 258 της Συνθήκης».

Ο Andor φάνηκε να αμφισβητεί τον αληθινό στόχο των προτεινόμενων κυρώσεων. «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να μην γίνουν συνειρμοί μεταξύ των δύο καταστάσεων», λεει στην επιστολή του.
Ιστορικό

Η Ουγγαρία ήταν το αντικείμενο επαναλαμβανόμενης διαμάχης στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη από τον ερχομό στην εξουσία του Πρωθυπουργού Viktor Orban και του συντηρητικού κόμματος Fidesz τον Μάιο του 2010.
Η κυβέρνηση έχει επικριθεί για την περιοριστική νομοθεσία των μέσων ενημέρωσης, ένα νέο σύνταγμα, και την οικονομική πολιτική της.

Η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα επανειλημμένα κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Τον περασμένο μήνα, απείλησε να κόψει την περιφερειακή χρηματοδότηση στη χώρα λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων της.

Οι επικριτές λένε ότι το Fidesz, το οποίο κατέχει τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας των εδρών στο κοινοβούλιο, προσπαθεί να εδραιώσει οριστικά την εξουσία του μέσα από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούσαν μια τέτοια υπερψήφιση για να αντιστραφεί.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr