Διαδήλωση αλληλεγγύης στους Έλληνες στο Λονδίνο

Περίπου 450 άτομα αψήφησαν το κρύο και τη βροχή του Σαββάτου στο Λονδίνο και συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Holland Park.

Οι συγκεντρωθέντες είχαν ενημερωθεί μέσω αναρτήσεων στο Facebook, ανακοινώσεων σχημάτων της βρετανικής αριστεράς και από φίλους. Η αρκετά μεγάλη και κυρίως πολύ δυναμική συγκέντρωση, για τα λονδρέζικα δεδομένα, ενθάρρυνε τους συγκεντρωθέντες να αποφασίσουν τη δημιουργία ενός πιο συμπαγούς οργανωτικού σχήματος για την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό των δράσεων. Το ραντεβού ανανεώθηκε μάλιστα έξω από την πρεσβεία για το επόμενο Σάββατο, με την πεποίθηση ότι η προσέλευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πραγματοποιήθηκε εξάλλου και μια σύντομη πορεία στους δρόμους του δυτικού Λονδίνου κοντά στην πρεσβεία με πανό, πλακάτ και συνθήματα κατά της λιτότητας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν κυρίως φοιτητές, επαγγελματίες από διάφορους τομείς, μέλη του βρετανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και εκπρόσωποι του κινήματος Occupy London. Τους Έλληνες διαδηλωτές πλαισίωναν Βρετανοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Γάλλοι, Κύπριοι και Τούρκοι.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες βρετανικές πόλεις. Παράλληλα δε τρέχει και η πρωτοβουλία της οργάνωσης Συνασπισμός για την Αντίσταση, που έχει ιδρύσει ο βετεράνος πολιτικός της βρετανικής αριστεράς Τόνι Μπεν.

Η διακήρυξη κατά της λιτότητας και υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Κινήματος Αλληλεγγύης στους Έλληνες που έχει συντάξει η οργάνωση έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 2000 υπογραφές στο διαδίκτυο μέσα σε λίγες ημέρες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός/ Λονδίνο