Σβόμποντα: ΔΝΤ και ΕΕ ενισχύουν την ύφεση

Σφοδρότατη κριτική στο ΔΝΤ και την ΕΕ εξαπολύει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Γιοχάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κurier».
 
Σύμφωνα με τον κ. Σβόμποντα, «οι εμπειρογνώμονες (της τρόικας) οι οποίοι δεν είναι πολιτικά υπόλογοι σε κανέναν, εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση και προτείνουν μέτρα που είναι αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά. Ενισχύουν την ύφεση και οξύνουν τις κοινωνικές εντάσεις.»

Ο ίδιος θεωρεί πως μόνον οι μειώσεις του κατώτερου μισθού δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ πιστεύει πως μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και για την ΕΕ. «Αν το μόνο που μειώνεται είναι ο κατώτατος μισθός, αυτό δεν έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» σημειώνει.

Ο Σβόμποντα προειδοποιεί ότι το υψηλό χρέος θα εξακολουθούσε να παραμένει σε ευρώ και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τίποτε, ενώ εκφράζει την ανησυχία πως ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες με χρέος θα ήταν μεγάλος.

Σημειώνει επίσης
ότι η ελληνική Βουλή θα υπερψηφίσει το «σκληρό πακέτο λιτότητας», όχι από πεποίθηση, όπως προσθέτει, αλλά διότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν πολύ χειρότερο. Ο ίδιος υποστηρίζει τη δημιουργία μιας εταιρείας θεματοφυλάκων για τη δημόσια περιουσία στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβολή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς τη στιγμή αυτή δεν έχουν νόημα. «Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν όπως στην Ιταλία, τώρα είναι άχρηστες. Θα κερδίσουν ακραία Αριστερά και Δεξιά κόμματα» εκτιμά.

Τονίζει επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας προωθούνται πάρα πολύ αργά. «Στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το άνοιγμα των αγορών. Η χώρα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Δεν πρέπει να ενθαρρύνονται μόνο το ελαιόλαδο ή ο τουρισμός, αλλά και η φαρμακευτική βιομηχανία και η προώθηση των ΑΠΕ.
Πηγή: skai.gr