Οργή για το βέτο Κίνας και Ρωσίας

Λίγες μόνον ώρες μετά τον βομβαρδισμό της συριακής πόλης Χομς, Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία.

Υπέρ του σχεδίου, το οποίο καταδικάζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του συριακού καθεστώτος, ψήφισαν 13 χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ. Το βέτο ήταν αναμενόμενο καθώς η Μόσχα επέμεινε να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο. Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο Κίνα και Ρωσία είχαν ασκήσει βέτο σε άλλο ψήφισμα που καταδίκαζε τη χρήση βίας στη Συρία.

Έντονη κριτική στη στάση των δυο χωρών άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται ο ρόλος των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο διεθνή οργανισμό Σούζαν Ράις χαρακτήρισε τα βέτο επαίσχυντα. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την άμεση παραίτηση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα στην πόλη Χομς έκανε λόγο για πραγματικό εφιάλτη.

Απογοήτευση και από τη Γερμανία

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε, ο οποίος δήλωσε«Η απόφαση αυτή είναι απογοητευτική. Είναι σαφέστατα μια λανθασμένη απόφαση. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε γιατί όποιος το κάνει τώρα εγκαταλείπει τους ανθρώπους στη Συρία. Και τους οφείλουμε αλληλεγγύη και στήριξη».

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο γερμανός υπ. Εξωτερικών είχε χθες την ευκαιρία να έχει μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ. Εκεί πάντως ο Γκίντο. Βεστερβέλλε εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος:«Προς το παρόν η κατάσταση είναι ακόμη πολύ δύσκολη. Αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να πιέζουμε προς την κατεύθυνση ενός ψηφίσματος».

Διεθνείς εκκλήσεις

Να τερματιστεί άμεσα η συριακή τραγωδία ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ενώ ο υπουργός του επί των Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τόνισε ότι Κίνα και Ρωσία έχουν φρικτές ευθύνες.

Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ υπεραμύνθηκε του βέτο. Το σχέδιο του ψηφίσματος στέλνει ένα μη ισορροπημένο μήνυμα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές, είπε. Από την πλευρά του ο κινέζος ομόλογός του Λι Μπαοτόνγκ υπογράμμισε ότι όσο οι χώρες μέλη του ΣΑ διαφωνούν, ένα ενδεχόμενο ψήφισμα δεν συμβάλει ούτε στην επίδειξη ισχύος του Συμβουλίου αλλά ούτε και στην εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία.

Κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Χομς, ξημερώματα Σαββάτου, έχασαν τη ζωή τους 237 άνθρωποι, ανάμεσά τους 100 παιδιά και γυναίκες. Η επιδρομή αυτή ήταν η πλέον αιματηρή από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος τον περασμένο Μάρτιο.
Πηγή: skai.gr