Ιράν: Το πετρελαϊκό εμπάργκο θα βλάψει την Ευρώπη, όχι εμάς

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν εμφανίστηκε την Κυριακή βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο στη χώρα εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς αυτό θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά αργού.

«Η πολιτική μας είναι η σταθερή τροφοδοσία της Ευρώπης με πετρέλαιο. Το Ιράν είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, και οι όποιες κυρώσεις στις εξαγωγές είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια αγορά» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Ροστάμ Κασεμί.

Ο Κασεμί πρόσθεσε δε, ότι σε περίπτωση πετρελαϊκού εμπάργκο από την ΕΕ, το Ιράν θα μπορέσει εύκολα να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά.

Εξάλλου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ιρανού υπουργείου Εξωτερικών, «μόλις αυτό το ζήτημα (δηλ. το εμπάργκο) τεθεί σοβαρά, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι».

Η ΕΕ επανέλαβε την Παρασκευή, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν στα τέλη Ιανουαρίου αν η Τεχεράνη δεν δεσμευτεί να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, στο οποίο αντιτάσσονται η Ελλάδα και άλλες χώρες.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας