Αποστάσεις Κλεγκ στην απόφαση Κάμερον για βέτο

Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για οιεσδήποτε αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη τηρεί πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολας Κλεγκ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατων δηλώνουν ότι ο Κλεγκ αισθάνεται ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν απέφεραν κάποια οφέλη στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ΒΒC, ο Κλεγκ αισθάνθηκε απογοήτευση όταν ξύπνησε την Παρασκευή το πρωί και έμαθε για τους χειρισμούς του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν μπορούσε να το πιστέψει» δήλωναν χαρακτηριστικά άνθρωποι κοντά στον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση της στάσης του Κλεγκ, καθώς αρχικά είχε δηλώσει ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τον βρετανό πρωθυπουργό για τη διαπραγματευτική στάση που τηρήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η στάση του βρετανού πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε την έντονη ενόχληση της καγκελαρίου Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που έκανε λόγο για απαράδεκτους όρους, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία οδηγείται σε περιθωριοποίηση.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας