Κλείσιμο

Οι σχέσεις ΗΠΑ Πακιστάν στη χειρότερη φάση των τελευταίων 50 ετών

Μετά την νατοϊκή επιδρομή σε πακιστανικό φυλάκιο που στοίχισε τη ζωή σε 24 στρατιώτες, η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να μποϋκοτάρει την Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που αρχίζει στις 5 Δεκεμβρίου στη Βόννη. Το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για ένα τραγικό δυστύχημα, ωστόσο η ηγεσία των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρεί ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη. Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ είναι στην κόψη του ξυραφιού. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, κατά την οποία οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, ο ρόλος του Πακιστάν είναι κάτι περισσότερο από σημαντικός

Το αρνητικό κλίμα δεν θα αλλάξει σύντομα

Είμαστε αντιμέτωποι με το τέλος της αμερικανοπακιστανικής συμμαχίας; «Όχι», λέει ο Κρίστιαν Βάγκνερ, ερευνητής στο «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» που εδρεύει στο Βερολίνο. «Η συμμαχία δεν είναι στο τέλος της αλλά βρίσκεται σίγουρα σε μια βαθιά κρίση. Ίσως την σοβαρότερη των τελευταίων 50 ετών. Τα γεγονότα των προηγουμένων μηνών, δηλαδή οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η εξόντωση του Μπιν Λάντεν κλπ, διατάραξαν τις σχέσεις των δύο χωρών. Στο τεταμένο αυτό κλίμα το περιστατικό της προηγουμένου Σαββάτου ήλθε να επιδεινώσει την κατάσταση. Και όλα δείχνουν ότι δεν θα αλλάξει σύντομα αυτό το κλίμα», εκτιμά ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας.

Το Ισλαμαμπάντ είναι οργισμένο. Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το πρόσφατο περιστατικό θα μπορούσε να αποτελέσει τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Την ανησυχία αυτή δεν συμμερίζεται ο Κρίστιαν Βάγκνερ, που υπογραμμίζει: «Το Πακιστάν γνωρίζει πολύ καλά την σημασία της Ουάσιγκτον. Το Πακιστάν δεν δέχεται μόνο στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ αλλά και οικονομική. Αλλά στην παρούσα φάση έχει καλύτερα χαρτιά από την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί χρειάζονται το Πακιστάν στη διαδικασία υποστήριξης των δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν αλλά και μακροπρόθεσμα θέλουν τη συνεργασία με το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να βρίσκονται σε ασφαλή χέρια τα πακιστανικά πυρηνικά όπλα».

Τμήματα του πακιστανικού στρατού συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν

Οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να αναπτύξουν εναλλακτικούς διαδρόμους για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν. Από την άλλη πλευρά και εξαιτίας των κυρώσεων στη δεκαετία του 90, είχαν χάσει για πολλά χρόνια την επαφή με τους πακιστανούς στρατηγούς. Κανείς στην Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει πώς θα σκέφτεται η επόμενη ηγεσία των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τμήματα του πακιστανικού στρατού συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τουλάχιστον τμήματα των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών συνεργάζονται με ομάδες Ταλιμπάν ή τουλάχιστον ανέχονται τη δράση τους. Και αυτό επειδή οι Πακιστανοί έχουν τις δικές τους επιδιώξεις για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, η Δύση γενικότερα, και το Πακιστάν δεν διεξάγουν κοινό αγώνα στο Αφγανιστάν ή στις μεθοριακές περιοχές του. Και για τον λόγο αυτόν συμβαίνουν και τέτοια περιστατικά όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου», επισημαίνει ο Κρίστιαν Βάγκνερ.

Πηγή: skai.gr