Τεχεράνη: Νέα εισβολή στην πρεσβεία – Απελευθερώθηκαν οι όμηροι

Για δεύτερη φορά εισέβαλαν νεαροί σε κτήριο της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, «ορισμένοι φοιτητές και πολίτες κατάφεραν να εισβάλλουν ξανά στην βρετανική πρεσβεία» και ο διοικητής της ιρανικής πρωτεύουσας προσπαθεί να ηρεμήσει τους φοιτητές.

Το χρονικό των εισβολών

Οι εισβολές ξεκίνησαν μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της βουλής του Ιράν, η οποία καλεί την κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν «ρωμαλέα» μέτρα εάν η Τεχεράνη υποβαθμίσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης των Φρουρών της Επανάστασης, δεκάδες νεαροί Ιρανοί εισέβαλαν στο συγκρότημα της πρεσβείας πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ, κρατώντας ομήρους και καίγοντας έγγραφα που απέσπασαν από τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Οι εισβολείς απωθήθηκαν από τις ιρανικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απελευθέρωσαν τους έξι ομήρους και η αστυνομία της Τεχεράνης κατέφερε να κλείσει την κεντρική πύλη της βρετανικής πρεσβείας.

Η είσοδος στο χώρο της πρεσβείας άλλων διαδηλωτών είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι σαφές αν όταν έκλεισε οριστικά η αστυνομία την κεντρική πύλη, αριθμός διαδηλωτών παρέμενε στο χώρο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας δείχνουν αρκετά άτομα να έχουν σκαρφαλώσει στην πύλη της εισόδου ανεμίζοντας ισλαμικές σημαίες και καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Εξοργισμένο το Λονδίνο

Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει «εξοργιστεί» από την εισβολή. «Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε».

Το βρετανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας».
Πηγή: skai.gr